Hírek
>
>
Módszerek a légszennyezettség csökkentésére – nemzetközi körkép

Módszerek a légszennyezettség csökkentésére – nemzetközi körkép

A világ szinte minden nagyvárosában probléma a magas légszennyezettségi szint, mely túl azon, hogy hosszútávon hozzájárul a klímakatasztrófához, az adott helyen élők egészségére és életkörülményeire is káros hatással van. Ezért a probléma leküzdésére tett lépések mindenütt régóta napirenden vannak, ugyanakkor a megoldásra különböző megközelítési módok léteznek. Ezek egytől egyig hasznos tapasztalatokat nyújthatnak a számunkra.

Általánosnak mondható, hogy sok európai vagy tengerentúli nagyvárosban az egyik első ötlet, amit átültetnek a gyakorlatba, az az autóforgalomra vonatkozó valamilyen korlátozások bevezetése. Akad, ahol a nagyon öreg (emiatt jelentős mértékben környezetszennyezőbb), főleg dízel autók használatát tiltják időszakosan a belvárosi területeken (mint például Párizsban vagy Milánóban). Ezzel szemben Londonban inkább borsos (akár napi ötezer forintnak megfelelő) behajtási díjat szednek be még az Uber- és taxisofőröktől is, aminek nyilvánvalóan komoly visszatartó ereje van. Léteznek még pozitív motivációra alapozó törekvések is, mint a skandináv nagyvárosokban (Koppenhága, Oslo) zajló folyamatos gyalogos- és kerékpáros infrastruktúra-fejlesztések, melyeken keresztül az autós közlekedésnek a tömegközlekedésen kívül is létezik valós alternatívája. A tömegközlekedési infrastruktúra fejlesztése és a belvárosi parkolóhelyek felszámolása is a
megszívlelendő lépések közé sorolhatók, melyek több európai nagyvárosban (Berlin, Ljubljana) bizonyították már hatékonyságukat. Említésre méltók továbbá a már itthon is tapasztalható közösségi közlekedés különböző formái, mint a közbringa rendszer és a közösségi autózás / robogózás. Ez a fajta, környezettudatos irányba történő haladás jellemző mind a fővárosi, mind pedig a józsefvárosi vezetésre is. Az autóforgalom
csökkentésére és az alternatív közlekedési módok ösztönzésére itt is konkrét lépések vannak folyamatban, a közterületek kialakításakor pedig a különböző homályos műszaki és üzemeltetési szempontok helyett ezentúl az emberek egészsége és jóllét áll a fókuszban.

Egy biztos, a fent említett módszerek mindegyike önmagában is hatásos, ugyanakkor nyilván mindegyik együtt jár az adott helyen élők részéről kötendő kompromisszumokkal is. A légszennyezettség és a klímaváltozás elleni harcot azonban csak így lehet megnyerni. Sok-sok apró, de egymást kiegészítő, egy irányba mutató lépéssel, amelyet nekünk embereknek közösen kell megtennünk.

Megosztom:
zold8_logo_footer

© 2020 Józsefvárosi Önkormányzat

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart