Kinder tojásból gyártottak méhecskét a józsefvárosi gyerekek

A ZÖLD8 program idén is folytatja környezeti nevelési és szemléletformálási aktivitását a Kesztyűgyár Közösségi Ház által szervezett kerületi nyári táborban.

Az előző évhez hasonló módon, idén is 3 alkalommal találkozunk a gyerekekkel. A tavalyi foglalkozások során KlíManó mesélt a táborozóknak a környezetünk szereplőiről, fontosságáról és védelméről. A gyerekek hatalmas lelkesedéssel rajzolták, vágták ki az esőcseppeket, és játszották el vele a víz körforgásának folyamatát. Saját készítésű társasjátékot terveztek és gyártottak, melynek útvonala végig vezette a parafadugó bábúkat a belvárosból egészen az erdőkig. Zárásként pedig tojástartóból gyönyörű virágcsokrokat készítettek.

Az idei első foglalkozás keretében a szelektív hulladékgyűjtésről, annak fontosságáról, okairól és hiányának következményeiről beszélgettünk. Végig vettük, hogy milyen típusú hulladékok vannak, mi számít szelektívnek, veszélyesnek, mit mivel lehet együtt gyűjteni. Az ehhez kapcsolódó labirintusos feladatlapokat érdeklődéssel és odafigyeléssel oldották meg a gyerekek.

Ezt követően az előttünk álló közös feladat kapcsán az újrahasznosításról tanulhattak a résztvevők. A gyerekek Kinder tojás belsőből készítettek méhecskéket. Minden alapanyag, amit használtunk, megtalálható minden háztartásban (fonal, fekete és fehér anyag, gyöngy, hurkapálca, valamilyen nylon). Sok remek és fantáziadús ötletet hallottunk a gyerekektől, hogy mi mindenre lehet a Kinder tojás sárga belsejét használni. Kedvencünk a félbehagyott nyalóka tárolására alkalmas dobozka készítése lett – semmi mást nem kell tenni, csak kilyukasztani a tojás alját és már meg is van oldva a ragadós édesség higiénikus tárolása.

Az újrahasznosítás gyakorlásával a foglalkozás elsőszámú célja az volt, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét és kinyissuk a gondolkodásukat arra, hogy a körülöttük lévő dolgokból ők maguk is élvezetes játékokat készíthetnek.

A résztvevők kreatívak, aktívak, nyitottak és kitartóak voltak. Ők is és mi is élveztük az együtt töltött időt és a közös munkát.

zold8_logo_footer

© 2020 Józsefvárosi Önkormányzat

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart