Műanyag 8.kerületen innen és túl, avagy megmentem a világot a műanyag elviteles doboztól!

Mi az a Rakun Dobozközösség, és hogy került a 8. kerületbe?

A legnagyobb ételfutár cégek, csak Budapesten, naponta ezer egyszer használatos, vagy biopolimer műanyag csomagolást visznek házhoz, ami aztán rövid időn belül a kukákban landol. Ha csak minden debreceni lakos, heti egyszer dobna ki egy elviteles műanyag tárolót, egy év elteltével a dobozok sorba rakva elérnék az óceánt.

A Felelős Gasztrohős már évek óta keresi a megoldást a vendéglátásból származó műanyag-hulladékok csökkentésére. 2021. júliusától pedig egy EU-s Irányelv alapján számos, a vendéglátásban is rendszeresen használt egyutas műanyag eszköz – polisztirolból készült doboz és pohár, műanyag szívószál, evőeszközök, tányérok – betiltásra kerül. De mik az alternatívák?

Kezdetben a biológiailag lebomló termékektől vártuk a megoldást, de sajnos hamar kiderült, hogy ezek csak ipari körülmények között bomlanak le, és jelenleg sem a visszagyűjtésükre, sem az ipari komposztálásukra nincs lehetőség. Habár egyes kutatások szerint kevesebb szén-dioxid kibocsátással járnak ezek a termékek, még mindig csupán 20 perc használatra gyártjuk őket. Ha közel van az étterem, akkor csak 10-re.

Szóval megvolt az inspiráció, már csak a megoldás kellett. A Rakun Dobozközösség célja, hogy a lehető legtöbb vendéglátóhelyet bevonva, minél több helyen lehetőséged  legyen arra, hogy Rakun felhasználóként végtelenszer felhasználható acéldobozba kérhesd az étkedet.

Tartós acéldobozokat adunk kölcsön vendéglátóhelyeknek, hogy a vásárlók, kiváltva az egyszerhasználatos tárolókat, hulladékmentesen vihessék haza az ebédet. Ez az étel-elviteles rendszer a fenntarthatóságon és a megosztáson alapul, a költségeket pedig a vendéglátóhelyek és a vendégek egymás között dobják szét. Ami egyébként hosszútávon kisebb, mint a mostani, eldobhatós rendszer költsége.

Több másik környezetvédő szervezettel együtt, az újrahasználható rendszerekben látjuk a legkörnyezetbarátabb megoldást! Ezek a poharak, dobozok amellett, hogy jót tesznek a Földdel, új vendégeket vonzhatnak be, és költséghatékonyabbak is, hiszen a szó legszorosabb értelmében kidobott pénzekről beszélünk. A Rakun dobozzal spórolhatunk is, mert nem kell kifizetnünk minden alkalommal a csomagolás árát. Ez főleg azoknak lehet érték, akik rendszeresen vásárolnak elvitelre. Egyes helyek a hagyományos csomagolásért kétszáz forintot számolnak fel, így aki a Rakunra előfizet, már a hatodik étkezéssel behozza az árát! A vendégek évente akár 19 200 forintot is spórolhatnak.

A Rakun népszerűségét mérjük likeokban, regisztráló felhasználókban, és a csatlakozó vendéglátóhelyek számában is. Jó érzés, amikor egy étterem jelentkezik, hogy készen áll a kalandra. Mert bizony tudjuk, hogy szükség van egy bizonyos szintű tudatosságra, hogy vállalva mindenféle plusz figyelmet, törődést, tanítgatást, amit a kezdeti szakasz igényel, belevágjunk.

Így a VIII. kerületi Nem Adom Fel Kávézó és Étterem különösen szeretnivaló, hiszen mindkét kezével a világot váltja meg éppen. A hely különlegessége, hogy Budapest első, fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója és étterme. És most már az is, hogy ők is Rakun Doboz-elfogadóhely.

Mit csináltok, mi a fő profilotok?

A Nem Adom Fel Kávézóban megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. Vírusmentes időkben egész nap nyitva vagyunk azok előtt, akik egy remek kávé és süti mellett szeretnének megpihenni vagy dolgozni, vagy éppen beszélgetni egy kellemes, otthonos helyen. Ebédidőben finom menüvel szolgálhatunk, estefelé pedig izgalmas programokat kínálunk. A mostani helyzetben csak ebédet kínálunk, de már nem csak menüt, hanem változatos étlapról lehet rendelni. A rendelt ételt elvihetik a vásárlóink személyesen is, de futáraink az V., VII, VIII., IX. kerületekben házhoz is szállítják.

Mi a szupererőtök?

Erre könnyű válaszolni: Mi soha nem adjuk fel!
Amikor a vírushelyzet miatt be kellett zárnunk, azonnal elkezdtünk azon dolgozni, hogy miként tudunk a megváltozott helyzethez alkalmazkodni. Kibővítettük az étlapot, létrehoztuk a saját futárszolgálatunkat, webshopot indítottunk, a kollégáknak online oktatással tartjuk ébren a szakmai tudását és a közösségi kapcsolatait. Mesét írtunk, amit a kollégáink elő is adtak https://fb.watch/4A6PEgJ3jI/ . Szóval mi sosem adjuk fel!

Miért csatlakoztatok a Rakun Dobozközösséghez?

A környezettudatosság mindig is fontos volt számunkra, az első pillanattól kezdve szelektíven gyűjtjük a hulladékot. A kiszállítás elindításakor környezetbarát csomagolóanyagot kerestünk, műanyag helyett újrahasznosítható dobozt használunk, de még ez is termel hulladékot. A Rakun Dobozközösség ajánlata pont azért tetszett meg, mert ezzel valóban csökkenteni lehet a szemét mennyiségét, és ez közös célunk!

Itt megtalálod őket: https://goo.gl/maps/piwXvJmgznN8rLYe6

Itt találod a többi elfogadóhelyet: https://rakun.hu/helyek#

Hogyan működik?

A felhasználó telefonos alkalmazáson keresztül harmincnapos ciklusokra fizet elő, ezalatt korlátlan alkalommal használhatja a Rakun partnerek bármelyikében a dobozokat. Felhasználóként a jogosultságot az étteremben található QR-kód beolvasásával bizonyítod, aztán már viheted is az ebéded. A vendég bármelyik Rakun partnerhez visszaviheti a tisztára mosott üres dobozt, és a beolvasás után kap egy másikat, a rendelt étellel, vagy dönthet úgy, hogy ez alkalommal nem visz semmit. A lényeg, hogy mindig beszkenneljük a mozgást.

Az elmúlt hónapokban azon dolgoztunk, hogy a visszajelzések alapján úgy gyúrjuk át a rendszert, hogy a lehető legkényelmesebb legyen mindenki számára. A vendéglátóhelyek dolgát azzal könnyítettük, hogy most már a felhasználónak kell beolvasni a felmutatott QR kódot.

Megosztom:
zold8_logo_footer

© 2020 Józsefvárosi Önkormányzat

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart