Hírek
>
>
Az Ökológiai lábnyom

Az Ökológiai lábnyom

A Föld erőforrásai végesek, ezzel ma már a legtöbben tisztában vagyunk. Az általunk folytatott életmód, sőt, a mindennapi döntéseink egyaránt befolyásolják a lakhelyünkként szolgáló bolygó sorsát és ezáltal a saját jövőnket is.

Az étrendünktől kezdve a víz- és energiafogyasztási szokásainkon, ruházkodásunkon át egészen az
általunk naponta használt tárgyakig (azok előállítása, használata és a végén keletkező hulladékok révén), vagy a lakhelyünkig sokféle módon használjuk a bolygó erőforrásait és ez mind-mind nyomot hagy a Földön. Ezt a nyomot hívjuk ökológiai lábnyomnak, vagy ökolábnyomnak. Az ökológiai lábnyom azt jelzi, hogy egyéni fogyasztásunk fedezéséhez mekkora területre van szükség, mértékegysége a globális földhektár.

Kiindulva a tényből, hogy a Földön összesen 12,6 milliárd hektár termelékeny terület található, mi, emberek pedig immár kb. 7,8 milliárdnyian vagyunk, könnyen kiszámítható, hogy az egy főre jutó átlagos terület, ami még fenntarthatóan használható, az 1,6 globális hektár csupán. Mindennel, amit ezen felül igénybe veszünk, a bolygónk erőforrásait apasztjuk (és ezáltal a saját, illetve gyermekeink és unokáink jövőjét is romboljuk).

Évtizedek óta minden évben egyre hamarabb és hamarabb érkezik el a Globális Túlfogyasztás Napja.
Az a nap, amikor kimerítjük az adott évre fenntarthatóan elfogyasztható „erőforrás-keretünket”. Ettől a pillanattól kezdve az év utolsó napjáig „hitelbe” fogyasztjuk a bolygó következő évi készleteit, méghozzá úgy, hogy az egészre nincsen fedezet.

Általában minél gazdagabb egy ország, annál nagyobb az ökológiai lábnyoma. A legkirívóbb a Perzsa-öbölbeli Katar, a maga 12,6 globális hektár/fő átlagával. Azonban mi magyarok is évente átlagosan a rendelkezésre álló terület dupláját, 3,2 globális hektárt fogyasztunk fejenként. Bár a magyar háztartások nem tartoznak világszinten a legnagyobb fogyasztók közé, mégis érdemes mindenkinek átgondolnia, hogyan csökkentheti ökológiai lábnyomát. Aki képes visszafogni fogyasztási szokásait akár a legkisebb mértékben is, az sokszorosan tesz jót. Óvja a közvetlen környezetét, a bolygót és a saját pénztárcáját is.

Ha már megvan a szándék, akkor mit tehetünk, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat? Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk, mennyi is az annyi a mi esetünkben. Erre találhatunk kiváló eszközöket és útmutatókat az alábbi linkeken.

Gyerekekkel együtt is kitölthető a KÖVET Egyesület a fenntartható gazdálkodásért ökológiai lábnyom kérdőíve az alábbi linken.

Aki részletesebb számításra vágyik, az alábbi gombra kattintva találhat eszközt hozzá.

Ha szeretnénk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, figyeljük meg, mely területeken magasabbak az értékek és figyeljük meg jobban ezeknek a területeknek az elemeit. A zold8.com oldalra folyamatosan kerülnek fel cikkek és tippek azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk környezetterhelésünk
csökkentéséért.

Megosztom:
zold8_logo_footer

© 2020 Józsefvárosi Önkormányzat

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart