Hírek
>
>
Ön hogyan képzeli el a zöld Józsefvárost 2035-ben?

Ön hogyan képzeli el a zöld Józsefvárost 2035-ben?

Többek között erre a kérdésre is válaszoltak azok a józsefvárosiak vagy Józsefváros iránt érdeklődők, akik részt vettek a helyi klímastratégiával kapcsolatos interaktív workshopon. A közös munka az online térben zajlott.

2020. október 14-én rendezték meg Józsefváros klímastratégiájával kapcsolatban a második nyilvános workshopot, amelynek célja a stratégiai jövőkép és a célrendszer kialakítása volt.

A találkozó egyik fő feladata, volt, hogy a résztvevők közösen megalkossák a kerület jövőképét, ehhez a résztvevők elképzelték, hogy 15 év múlva milyenek lennének a józsefvárosi mindennapjaik. A „játékos” gondolkodás során a résztvevők valós, vagy fiktív szerepbe is képzelhették magukat, majd megosztották a többiekkel, hogy kik ők, milyen szokásaik vannak, pl. hogyan közlekednek, milyenek a fogyasztási, munkába járási, étkezési, kikapcsolódási szokásaik, milyenek a rendszeres szükségleteik, igényeik vagy milyen környezetben élnek.

A közös gondolkodás alapján, a 2035-ban készített Józsefvárosról szóló interjúban ilyen válaszok szerepelnének:

Szeretek sétálni a gyerekekkel, kutyával. Sokat vagyok a szabadban, biciklivel járok. Szeretnék biztonságosan biciklizni, több fás utcában sétálni, nincs saját autóm, ezért a car-sharing (autómegosztó) alkalmazást használom, ami lehetne olcsóbb.”
(Csilla, 30 éves, cukrász)

„A hajléktalanszállón lakom, munkaprogramban is részt veszek. Az ellátó egészségügyi szűrést és napi étkezési lehetőséget ad, mivel már lassan egy éve van rendszeres munkám, remélem hamarosan biztos lakhatásom is lesz, várom a szociálisbérlakás kiutalást.”
(Józsi, 50, hajléktalan)

„A kerület és a külváros között biztonságos a gyalogos és a kerékpáros közlekedés, ami kifejezetten megnyugtató a gyermekeim miatt. Több zöldfelület van, ezáltal tisztább a levegő, így az élet is egészségesebb. Csend és nyugalom van a belvárosban. Bárhonnan és könnyen elérhetőek a különböző funkciók a kerületben: WC, ivókút, park, pihenőpontok, folyamatosan ürített szemetesek.”
(Máté, 45 éves, helyi civil aktivista, kerékpárral közlekedik)

„Végre élvezem az életet, igyekszem sokat mozogni az zöldben! A közlekedést igyekszem közösségi módon megoldani (roller, bicikli, elektromos autó). A házunk tetejét már teleraktuk napelemmel, mely a lakók “közös” autóját ingyen tölti. Minden sarkon van egy autótöltő is, mert csak elektromos jármű jöhet be a városba.”

(Laci, 50 éves, építész)

„Nehezen mozgok, ritkán járok le. Mindent az interneten vásárolok, biciklis, villanyautós futárok hozzák, mindig van hol megállniuk. Az önkormányzattól hetente kétszer levisznek sétálni a Nehru parkba. Az önkormányzat drónnal küldi fel naponta az ebédemet az ablakhoz. 20 éve lakom itt, a levegő sokat javult, sokkal kisebb a forgalom az ablak alatt, mint mikor ide költöztünk.”
(Marci, 80 éves, nyugdíjas, feleségével ketten élnek egy kerületi társasházban)

A közösen szerkesztett tábla, amely az egyes perszónák jövőbeli szokásait, igényeit tartalmazza Már ebből a néhány példából is jól láthatók azok a közös igények, amelyek megalapozhatják Józsefváros zöld vízióját. Ennek része például, hogy legyen sok zöld (parkolók helyén is), elérhetők legyenek különböző funkciójú közösségi terek, ahol a gyermekkel, kutyával lehet sétálni vagy esetleg kifejezetten felnőttek részére kialakított terek logikai játékokkal, feladványokkal, kültéri kondiparkkal. A közösségi közlekedés legyen a fő közlekedési eszköz, amelynek jelentős hányadát a közösségi elektromos autómegosztó rendszerek alkotják, így a kerület nagy része olyan autómentes övezet lehet, ahol saját autót nem is lehet használni. Az áruszállító cégek is elektromos járművekkel közlekednek. A fenntartható közlekedési rendszer része természetesen a kerékpározás is. Az energiaellátás döntően a napenergia közösségi hasznosításával történik. Az épületek energiafelhasználása, az energiahatékonysági beavatkozásoknak köszönhetően csökken, ezzel kevesebb a klímaváltozásért felelős szén-dioxid kibocsátás és olcsóbb a fenntartás is. A helyi lakosok közösen vállalnak felelősséget a környezetükért és aktívan segítik annak fejlesztését és fenntartását. A gyerekek természeti értékek iránti elköteleződése már a bölcsődében elkezdődik a szemléletformálási programoknak köszönhetően.

Ezek alapján fogalmazták meg a résztvevők „Klímabarát, közösségcentrikus, élhető, egészséges Józsefváros” közös jövőképet.

Józsefváros közösen megalkotott zöld jövőképe

Ön mit tart fontosnak a jövő zöld Józsefvárosában? Ön hogy képzeli el az életét 2035-ben?

Józsefváros klímastratégiájával kapcsolatban várják a további visszajelzéseket, ötleteket, javaslatokat. A legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy gondolatait megossza velünk, ha kitölti a tematikus kérdőíveinket erre a linkre kattintva: http://zold8.com/?p=7740

Megosztom:
zold8_logo_footer

© 2020 Józsefvárosi Önkormányzat

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart