Ötletbörze
>
>
Energia

Energia

ENERGIA! Micsoda erőteljes szó! Energia nélkül nincs Élet. Energiája, rezgése, kisugárzása mindennek és mindenkinek van. Ha fáradtak, kimerültek vagyunk, azt mondjuk kevés vagy nincs energiám. Ha boldogok, egészségesek vagyunk, tudjuk, kik vagyunk és mi a célunk, úgy fogalmazunk, hogy kicsattanunk az energiától.

Ahogy az embereket és minden élőlényt a saját belső energiája mozgat, úgy számos, mindennapi tevékenyéghez is szükség van energiára. Mesterséges energiára, villamos energiára és a napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró megújuló energiára. A civilizáció kialakulásával és az infrastruktúra fejlődésével, az iparosodással egyre nagyobb mértékben használjuk magánemberként és munkánk során is az energia által biztosított lehetőségeket. Otthonainkban ma már alap felszereltségnek számít a folyóvíz, a világítás, a fűtéshez/hűtéshez és sütéshez/főzéshez használt különböző eszközök.
Ennek viszont az az ára, hogy az energiaszektor adja jelenleg a klímaváltozást okozó gázoknak több mint nyolcvan százalékát.

Éppen ezért a magyar energia- és klímastratégiai elképzeléseknek megfelelően a villamosenergia szektor átalakítására vonatkozó jövőbeni tervek között szerepel, hogy 2030-ig negyven százalékkal csökkenti Magyarország az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest, és ennek részeként a megújulóenergia-felhasználási részarányt a jelenlegi 13-ról 21 százalékra növeli.

Szükség van azonban az egyén szintjén is a tudatos felhasználására. Saját felelősségünket úgy gyakorolhatjuk ezen a területen, ha minél inkább törekszünk az energiatakarékos háztartás kialakítására és otthonunk, valamint saját széndioxid lábnyomunk csökkentésére. Írd meg nekünk, hogy te milyen szokásokat alakítottál ki ennek érdekében. Nálatok mik az energiatakarékosság szabályai a családban? Olyan egyszerűnek tűnő ötleteket is írhatsz, hogy kihúzod a telefontöltőt a
konnektorból, amikor éppen nem tölt, vagy hogy lekapcsolod a fűtést, amikor szellőztetsz, vagy nem nyitsz ablakot, miközben megy a légkondicionáló. De egy fűtés korszerűsítésről vagy egy gondosan megtervezett bevásárló körút listájáról és állomásairól is bátran küldhetsz fotót. Ez tipikusan az a terület, ahol a sok kicsi sokra megy. Minden apró lépés számít!

Megosztom:
zold8_logo_footer

© 2020 Józsefvárosi Önkormányzat

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart