Hírek
>
>
A klímaváltozás tünetei a mindennapokban

A klímaváltozás tünetei a mindennapokban

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a klímaváltozás kérdése gyermekeink és unokáink jövőjéről szól. Ez viszont sajnos téves biztonságérzettel párosul, ami pedig könnyen a cselekvés halogatásához vezethet. A valóság azonban az, hogy ha körülnézünk akár csak az elmúlt hetek eseményei között, amelyek a közvetlen szomszédságunkban, vagy akár itthon történtek, be kell látnunk, hogy nem egyedi, elszigetelt esetekről van szó. Ez bizony maga a klímaváltozás, ami itt és most, éppen velünk zajlik.

A globális felmelegedés nem úgy történik, hogy egyszerűen csak pár fokkal melegebb lesz, amit szinte nem is érzékelünk, hanem felborulnak a háttérben zajló globális folyamatok, amik aztán a legkülönbözőbb féle időjárási és egyéb anomáliákat hozzák létre. Mint például a hosszú szárazságokat hirtelen felváltó hihetetlenül intenzív esőzések,  és villámárvizek. Ilyenektől áztak be Budapesten bevásárlóközpontok nyár elején óriási anyagi károkat okozva, és ilyenek miatt állt le vagy akadozott a közlekedés az ország különböző pontjain több alkalommal. Ami viszont a legszomorúbb, hogy immár emberi áldozatról is szóltak a beszámolók.

A klímakutatók egyetértenek abban, hogy ezek az események (hazánkban is) egyre gyakoribbak lesznek, azaz a törekvés a klímaváltozás lassítására csak az érem egyik oldala, szükség van azonban az infrastruktúra átalakítására is, magyarán hogy jobban alkalmazkodjunk a már kialakult helyzethez.

Nézzünk egy konkrét példát Budapestre vetítve:
Adott egy probléma, a túl intenzív esőzések miatt hirtelen felhalmozódó víztömeg, amit a közel 100 éves belvárosi csatornarendszer (amit az akkori csapadékmennyiségekhez igazítva alkottak meg) nem képes elvezetni. Vegyünk egy másik problémát, a hősziget-hatás miatt a kertvárosi övezeteknél a belvárosban sok helyen kialakuló 3-6°C-val magasabb hőmérsékletet. Ha sok épület rendelkezne zöld tetővel, és eleve több zöldfelület lenne a városban, azok segítenének „tárolni”, de legalábbis időben jobban „széthúzni” a lehulló csapadékot. Ez nem csak tehermentesítené a csatornarendszert, de egyúttal a párologtatáson keresztül megoldaná a környezet hűtését is. Rögtön két legyet ütnénk egy csapásra.

Jól látszik, hogy a világ, melyben élünk, változásban van. Lassíthatjuk ezt a változást, sőt, lassítanunk is kell, hogy legyen időnk alkalmazkodni, de azért a legtöbb probléma kezelhető, ha valóban megoldás orientált gondolkodásra törekszünk.

kép: index.hu

Megosztom:
zold8_logo_footer

© 2020 Józsefvárosi Önkormányzat

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart