Hírek
>
>
Mi az itt élők véleménye a klímaváltozásról?

Mi az itt élők véleménye a klímaváltozásról?

A Józsefvárosi Önkormányzat klímavédelmi törekvéseinek szerves részét képezi az itt élő lakosság közreműködése, hiszen mind egy hajóban evezünk, mindenkinek életére így vagy úgy, de hatással van (vagy hatással lesz) az éghajlatváltozás. Legutóbb különböző példákat mutattunk be Bécsben megvalósult ötletekből, most pedig az emberek e témáról alkotott véleményét tükröző kérdőív tanulságait osztjuk meg az alábbiakban:

A kérdésekre ez idáig választ adók közül legtöbben Józsefvárosban élők voltak, jelentős részük pedig munkahelye révén kötődik a kerülethez. Akadt emellett jó pár olyan személy is, aki környező kerületekben lakik, viszont „jó szomszédként” érdeklődik a nálunk zajló program iránt, hiszen a klímaváltozás nyilván nem áll meg a kerülethatároknál. A nálunk történő lépések hatással lesznek a tágabb környezetünkben élők mindennapjaira is. Az eddigi eredmények szerint az emberek közel háromnegyede kiemelten fontosnak tartja a klímaváltozás kérdését, több mint 95%-uk szerint lényeges a probléma, tehát foglalkozni kell vele.

1. Mi az Ön véleménye a klímaváltozásról?A válaszadók véleménye gyakorlatilag egybehangzik arról, hogy mely területeken szükséges aváltoztatás a klímaprogram során: ide tartozik többek között a közlekedés, a fogyasztási szokások és a zöldfelületek hiányának kérdése is.

Általános az egyetértés abban is, hogy a klímaváltozás negatív hatásai egyénenként mindenkit nagymértékben érintenek, az emberek láthatóan tisztában vannak vele, hogy ez napjaink „háborúja”
és sajnos mi mindannyian a frontvonalban vagyunk.

Ugyanakkor üdvözítő azt tapasztalni, hogy nem kizárólag központi megoldást várunk a problémákra,
hanem ki-ki a saját hatáskörében is megtesz mindent, ami módjában áll annak érdekében, hogy hozzájáruljon a közös cél eléréséhez. Legyen szó egyszerűen csak a hulladékkezelési szokások átalakításáról, vagy akár komolyabb idő- illetve pénzbefektetést igénylő változtatásokról, mint egy fűtéskorszerűsítés. Ez pedig az egyetlen jó stratégia, mivel a probléma ignorálása vagy a beletörődés beláthatatlan következményekkel járna, a „harcot” magát viszont csak és kizárólag együtt nyerhetjük meg. Nagyon fontos tehát, hogy aki még esetleg nem töltötte ki a kérdőívet, az szintén megossza a véleményét, hiszen napjaink fő fegyvere az információ, ha ennek birtokában vagyunk, az már fél siker.

Most rögtön kitöltöm a kérdőívet.

Megosztom:
zold8_logo_footer

© 2020 Józsefvárosi Önkormányzat

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart