Hírek
>
>
Elérkeztünk az első mérföldkőhöz – elkészült a Helyzetelemzés

Elérkeztünk az első mérföldkőhöz – elkészült a Helyzetelemzés

Az éghajlatváltozás igen komoly hatással van és lesz mindennapi életünkre, ezért Józsefváros 2020/21-ben elkészíti a kerület klímastratégiáját. A kerületi klímastratégia magába foglalja az alkalmazkodási és kibocsátáscsökkentési törekvéseket és beavatkozásokat, az ezek megvalósításához szükséges eszközöket, forrásokat és intézményi struktúrát, valamint a stratégia megvalósításának nyomon követését is.

Roppant fontos, hogy valóban szisztematikusan végrehajtásra is kerüljenek törekvéseink, csökkentsük a káros anyag kibocsátást és készen álljunk a várható hatásokra.

A kerületi klímastratégiában megfogalmazott célok és törekvések  nemzeti és nemzetközi szinten is hozzájárulnak az éghajlatváltozás megfékezéséhez, és segítenek felkészülni a   hatásaira . Mivel azonban az üvegházhatású gázok kibocsátása jelentős részben a lakossági felhasználáshoz kapcsolódik, a fenti célok megvalósulásához kerületi szinten is hozzá kell járulnunk.

Fontos látnunk, hogy az éghajlatváltozás nem csak kihívásokat, hanem lehetőségeket is rejt magában. Az éghajlatváltozás szempontjainak a kerületi fejlesztésekbe történő integrálása lehetővé teszi, hogy vonzóbb életkörülményeket és jobb életminőséget biztosítsunk az itt élőknek.

A klímastratégia elkészítésének első lépése, hogy számba vesszük a kerület jelenlegi helyzetét és az éghajlatváltozás miatt előttünk álló kihívásokat. Ezt a vizsgálatot tartalmazza a most elkészült helyzetelemzési dokumentum, amit le tudsz tölteni és meg tudsz tekinteni ITT.

Néhány érdekesség az elemzésből:

1. Tudtad, hogy a Józsefvárosban élőknek kevesebb autó van a tulajdonában, mint a fővárosi átlag? 26,2 db/ 100 fő, míg a fővárosi átlag 38,5. (Nyilván ehhez hozzá tartozik a fejlett tömegközlekedési infrastruktúra és a belvárosi elhelyekedés.)

2. Tudtad, hogy Budapest kórházi ágyainak 15%-a itt található, és betegeinek 24%-a a kerületben vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást?

3. Tudtad, hogy a károsanyag-kibocsátás 74%-áért az épületek, intézmények és szolgáltatások energiafogyasztása a felelős, míg a közlekedés a 25%-áért és a hulladéktermelés csupán az 1%-áért felelős?

Ez a tanulmány részletesen bemutatja nektek a jelenlegi energiafogyasztást, az éghajlati változások várható hatásait, amely érinti a gazdaságot, a társadalmat, tehát téged is.

Mi igyekszünk a legnagyobb kihívásokra és problémákra felhívni a figyelmet. Sőt nemcsak felhívni, hanem szisztematikusan tenni is a jelen helyzet javításának érdekében. De a mi sikereinkhez kellesz te is! Együtt tudunk csak igazi változásokat, sikereket elérni.

Ezek lesznek a mi sikereink, amivel jobb életminőséget tudunk biztosítani magunknak és a jövő nemzedékeinek.

Megosztom:
zold8_logo_footer

© 2020 Józsefvárosi Önkormányzat

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart